”Culorile atrag atenția, creează o conexiune emoțională și pot îndruma consumatorul către un produs anume.” Evelyn Brannon, Fashion Forecasting
Tocmai de aceea, se poate spune că printre primele lucruri care se observă la o piesă vestimentară este culoarea, având un impact semnificativ și de lungă durată, mai ales atunci când o persoană alege în mod repetat să poarte o anumită culoare sau combinație de culori. Nu întâmplător, designerii incorporează culorile pentru a realiza un design armonios, dar și pentru a ”defini” diverse ținute cum ar fi: The little black dress (mica rochie neagră), cămașa albă din poplin, perechea perfectă de jeansi albaștri, sobrul costum gri.
Culorile pot fi uneori legate unele de altele și este un aspect de care să ținem seama atunci când ”compunem” o ținută. Pentru unele persoane, simțul culorilor este nativ, le este ușor să asocieze nuanțe diferite, multe dintre noi însă avem nevoie de câteva recomandări, și dacă nu ne dorim, ca veșnic să ne întrebăm ”Oare culoarea acesta merge cu cealaltă?”, haideți să vedem cum putem crea combinațiile ideale de culori pentru ținutele noastre!
Să începem cu ”Roata culorilor”, inventată de Sir Isaac Newton în 1666 și care are la bază 12 culori, organizate ca un curcubeu circular, astfel înct să arate relația dintre ele. Bazată pe cele trei culori primare, roșu, galben și albastru, acestea interacționează între ele pentru a crea culorile secundare: portocaliu, violet, verde (se realizează prin amestecarea unei cantități egale din câte două culori primare) și restul culorilor intermediare: galben-verzui, roșu-portocaliu, etc. (acestea se realizează prin combinarea unei culori de bază cu una secundară, în cantități egale).
Și să nu uităm culorile neture: alb, negru și gri. Probabil, poate cele mai purtate culori.
Acum că am trecut prin culori, să vorbim puțin și despre cele patru scheme utilizate în compunerea ținutelor, și începem cu cea monocromatică: are în plan o singură culoare, care folosește mai multe nuanțe ale aceleiași culori (o singură culoare, nuanțe diferite). Un exemplu potrivit ar fi o pereche de jeansi albastru-marin și un cardigan bleu ciel. Iar pentru un look mai îndrăzneț, puteți mixa texturile (rochie din mătase cu cardigan) sau purta o culoare puternică de roșu cu pantofi asortați.
Schema de culori analogă combină culorile vecine sau adiacente din roata culorilor, astfel că se pot utiliza una sau două culori, cum ar fi de exemplu portocaliu, roșu și roz sau violet și mov. Această schemă poate fi asociată cu natura perfectă, dacă ne gândim la apus, de exemplu. Pentru cel mai bun rezultat, alegeți o culoare care să fie predominantă, iar celelalte două, cu rol de suport.
Schema culorilor complementare folosește culorile opuse din roata culorilor, cum ar fi roșu-verde, galben-violet, portocaliu-albastru. Pentru o ținută optimă, combinați 75% dintr-o culoare și 25% din cealaltă, iar dacă vă simțiți curajoase, accesorizați o curea portocalie unui cardigan albastru, oversize, pentru restul ținutei alegând culori neutre.
Schema de culori triadă combină trei culori echidistate pe roată. Cel mai potrivit exemplu este roșu-galben-albastru (culorile de bază). Și aici funcționează cel mai bine proporția de 75%/25% în alegerea culorilor. Un exemplu de ținută mai blândă ar fi să accesorizați o eșarfă de culoarea șofranului unui tricou violet și cardigan prună.
Pe lângă cele patru scheme clasice, în modă se mai întâlnesc și următoarele: culori care formează un unghi de 90 grade (i.e. galben și roșu-portocaliu, albastru și roșu-violet), culori care formează litera ”T” (albastru, portocaliu și roșu-violet, galben, albastru-verzui și roșu-portocaliu), culori care formează un X (cum ar fi albastru, portocaliu și roșu-violet). De asemenea, culorile neutre precum maro, negru, alb, denim, gri sunt potrivite de combinat cu toate culorile.
A te îmbrăca nu înseamnă doar să ”arunci” câteva haine pe tine, ci este o mică artă care necesită efort. Sper că articolul a fost util în înțelegerea importanței culorilor și cum le combinăm într-o ținută, astfel încât să ne pună în valoare personalitatea și să ne simțim confortabil în hainele pe care le purtăm.
Lasa un comentariu